Lüpsilehmade jootmine

Lüpsilehmade jootmise nõuded on olulised nii lehmade heaolu kui ka piimatoodangu kvaliteedi ja kvantiteedi tagamiseks. Järgnevalt on lühike refferaat lüpsilehmade jootmise nõuetest:

Lüpsilehmade jootmise nõuded:

 

1.            Vee kvaliteet: Lüpsilehmad vajavad puhast ja saastamata vett. Vee kvaliteet mõjutab otseselt nende tervist ja piimatoodangut. Saastunud vesi võib põhjustada haigusi.

 

2.            Vee kogus: Lüpsilehm võib tarbida päevas 40 kuni 150 liitrit vett sõltuvalt toidust, tootlikkusest, ilmastikuoludest ja laktatsiooni staadiumist. Suur piimatoodang ja kuuma ilmaga suureneb veetarve.

 

3.            Jootmiskohtade kättesaadavus: Lehmad peaksid pääsema vee juurde 24/7, eriti pärast lüpsmist. Piisavalt jootmiskohti tuleks tagada, et vältida konkurentsi ja tagada, et kõik lehmad saaksid piisavalt vett. Min. oleks 10cm vaba veepinda ühe lüpsva lehma kohta.

 

4.            Vee temperatuur: Kuigi lehmad taluvad erinevaid veetemperatuure, eelistavad nad mõõdukat temperatuuri. Äärmuslikud temperatuurid võivad mõjutada nende joomiskäitumist.

 

5.            Regulaarne kontroll: Jootmissüsteeme tuleb regulaarselt kontrollida ummistuste ja lekete osas. Lisaks tuleks vett regulaarselt testida kvaliteedi ja saastatuse suhtes.

 

6.            Sööda ja vee tasakaal: Sööda ja vee suhe on oluline. Kui lehmad saavad rohkem soolast või proteiinirikast sööta, suureneb nende veetarve.

 

Lõpetuseks on oluline mõista, et lüpsilehmade korrektne jootmine on kriitiline nende tervise, heaolu ja tootlikkuse tagamiseks. Seega peaksid talunikud ja karjakasvatajad olema teadlikud jootmise parimatest tavadest ja tagama, et lehmadele oleks alati kättesaadav piisav kogus kvaliteetset vett.